Vertaling: Het schilderen met het licht van een kaars. ( Artfair: ART EXPO New YORK)
Door Cathy Crocco ( directeur Highschool Fine Arts NY)

Eén van de meer unieke hedendaagse kunstenaars om in de kijker te plaatsen; de Belgische kunstenaar Frans frengen heeft een werk proces opgebouwd dat even erg intrigeert als het werk zelf. Frans frengen begon te tekenen en te schilderen als kleine jongen en zijn talent werd al snel herkend. Hij leerde tekenen en schilderen onder belangrijke kunstenaars gedurende heel wat jaren voor hij zijn handtekening " fumagine" ontdekte die de basis vormt van zijn werk.

Verblijvend in Wemmel, bij Brussel, frengen ontdekte en ontwikkelde de fumagine techniek, welke best beschreven wordt als het equivalent van schilderen met een kaars. Meer dan alleen schilderen met roet geeft deze techniek een gedistingeerde en stijlvolle kijk op de schilderijen en tekeningen van frans frengen. Het geeft de primaire zwart-witte schilderijen en tekeningen een eenvoudige uitstraling, benadrukt door de intense schakeringen die gecreëerd worden door het fumagine.

Ondanks de vermetele, dikke lijnen, wazige voorstelling en de vereenvoudigde natuur van frengens schilderijen en tekeningen, zijn ze zeer gedetailleerd en verraden de diepe kennis van behendigheid en techniek van de kunstenaar. Als toegevoegde waarde aan de eenvoudige schakeringen van grijs veroorzaakt door de fumaginetechniek gebruikt frengen vlekken kleur in zijn schilderijen. De primaire kleuren rood, geel een blauw worden vaak gebruikt in zijn werk. Het is duidelijk, dit is het werk van een getalenteerd kunstenaar die gedurende meerdere jaren kunst technieken en stijlen heeft bestudeerd. Zijn kunst brengt meestal mensen en scènes uit ons alledaags bestaan, geportretteerd op een unieke wijze met een sterk doorzicht.

Meerdere van frans frengen zijn schilderijen steken hun kop uit boven de rest, " Hunting, a human right" stelt een musket dragend jager voor met zijn honden die jagen op een everzwijn; de eenvoudige tekening door frengen geschilderd met een kaars, is niet alleen merkwaardig omwille van de aangrijpende details en aangrijpende expressie van de dieren, maar vooral door de keuze van het gebruik van één enkele vlek rood - als de enige kleur - in dit breed monochromatisch schilderij.

Een ander schilderij dat ik wil noteren is: " Mirror on Newport" dat schepen voorstelt in een mooie haven. Terwijl het schilderij meestal zwart en wit is, een paar spatten van groene en paarse acrylverf zijn strategisch in het water gedropt. De schepen liggen met een grote precisie aan de kant en het nummer op elke boeg van het schip geven een extra dimensie en detail aan dit kunstwerk. De tintelende kleuren van de acrylverf contrasteren effectvol met het kalm en sereen water.

Frans frengen zijn unieke fumaginetechniek stelt zijn briljante, vereenvoudigde schilderijen en tekeningen tentoon. Het is duidelijk dat deze Belgische kunstenaar een merkwaardig talent en behendigheid heeft evenals een heldere stem die iets heel belangrijk te vertellen heeft.

created by frans frengen terug.