schilderijen sculpturen ...cv... statement links medium TV-Londerzeel over het boek tekeningen contact Victor George
[ ]
home


Boekscout uitgeverij.

Titel: Als uit twee dozen klaprozen

cover: foto van een aquarel met klaprozen bewerkt met fumagine en een lichtbron.

24cm x 16cm x 2,4cm

doom en gloom


Uitgeverij Boekscout gaf mijn boek zelf uit.

Contactformulier a.u.b. Via dit formulier kan je ook persoonlijk bij mij bestellen.

Of bestel hier met een klik.
(Eenvoudig om te bestellen... Zie je eventueel na bestellen een aantal groter dan 1, druk dan op het prullenbakje naast de prijs, alles verdwijnt, het winkelmandje wordt opnieuw als leeg aangeduid. Klik daarna op het kruis bovenaan rechts om af te sluiten. Je komt opnieuw bij de cover, bestel opnieuw,het aantal wordt dan 1: Er rest je alleen nog "afrekenen" onderaan aan te klikken, Boekscout levert het boek).
Dank je.

Samenvatting

Tinne, een knappe vrouw (23), eigenares van een kruidenierswinkeltje trouwt op 10 mei 1940: onder onheilswolken, oorlogsdreiging, dezelfde calamiteit als bij de Grote Oorlog waarin zij het levenslicht zag. De tijdsgeest rampspoed van de “achttien-daagse” oorlog jaagt haar op de vlucht naar een schuilkelder waar dood loert. Brokstukken drijven, lijfliederen dirigeren. Tinne wil vechten tegen de vuist ellende, de overheersing van de bezetter, de grove gesel verdriet, moord, verraad en zedenverval. Ze wil strijden om de rijkdom waarin haar windboei - de uitgesneden Carrie, na de dood van haar ouders, ook op 10 mei 1940, alom gekruisigd wordt door handtastelijkheden en zelfs een affaire heeft met een opponent - als goudvis ronddobbert en intrekt bij de grootouders. Tinne raakt ondergronds verankerd aan een verzetsbeweging.


Over de auteur

Frans Frengen (1948) leeft met zijn vrouw in Wemmel, aan de Brusselse rand. Hij heeft een zoon en bemint zijn geboortedorp Londerzeel. Hij was altijd een creatieve duizendpoot. Zijn verteltrant verbaasde menig leraar. De kinderen genoten nadien. Maar hijzelf verkoos zich onder te dompelen in de plastische kunsten en blijft nog steeds verwoed zoeken naar uniciteit. De liefde voor zijn moeder, dorp en moedertaal, dreef zijn pen opnieuw naar het geschrijf: vele kronieken ontwierpen zijn verhaal.


Fragment uit het boek

Ze kijkt bedroefd, herleest, acuut gapend doorheen het geurtapijt ook al welriekend van een klaarstomend middagmaal van Bonneken, kijkt even op, zucht erbarmelijk. Hoe reageer ik?

Ze moet nodige documenten meebrengen, eventueel bewijzen dat ze werkt. Onontkoombaar zal ze een loopbaan moeten vullen, diensten volbrengen in een Duitse fabriek of in dat knetterend land, dat toenmalig middelpunt, zo fobisch foeilelijk. Wij vonden, heden ten dage, "Maks" tussen rozen zonder doornen. Duitsland bezit de dag van vandaag herbergzaamheid.

Marinette krijgt het koud van angst op dit meticuleus moment. Afgrijzen ranselt wanhopig, kleinhartig in deze kleine spelonk, een hok, als in de bunker met Jeremias, zo ziet zij dat. Ze vindt geen boniment om dit te verkopen, zelfs niet aan haar mama. Ze frutselt de brief tussen de bloes. Ze weet nochtans, pijnigt haar houten kop, velen loven dat beetje, dat tikkeltje, de pure genster hoop, die Belgische werknemers aandurven door jonge mensen aan te werven om uit de handen te blijven van de deportatie. Eens achttien ontvang je een dergelijke brief, wordt je vriendelijk aangemaand - verplicht - om te werken of school te lopen of in Duitsland de handen uit de mouwen te steken, te "helpen" - zo wordt deze verplichte inlijving gezalfd, na een fout, getrapt als een zwiepend schot zonder balgevoel.

Lees verder. Bestel hier.

Boekgegevens

Titel: Als uit twee dozen klaprozen
Auteur: Frans Frengen

uitgeverij: Boekscout
Verschijningsdatum:12-02-2021
Aantal pagina's: 262
ISBN: 9789464310535
Geïllustreerd:nee
Verkoopprijs: € 21,99
Uitvoering: paperback
* inclusief kosteloze verzending in Nederland en België